Συνέπειες από την Κακή Διατροφή

Όταν ο άνθρωπος δεν ακολουθεί μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή τότε οι αρνητικές επιπτώσεις είναι πολλές.

  • Το ανοσοποιητικό του σύστημα εξασθενεί και ο άνθρωπος γίνεται πιο ευάλωτος σε ιώσεις και αρρώστιες.

  • Το μυϊκό του σύστημα δεν λαμβάνει τα απαραίτητα συστατικά και σιγά σιγά συρρικνώνεται.

  • Η επιδερμίδα του χάνει την ελαστικότητά της και γερνάει γρηγορότερα.

  • Τα οστά χάνουν την πυκνότητά τους και εμφανίζονται σημάδια οστεοπόρωσης.

  • Αυξάνει το σωματικό του βάρος και πολλές φορές καταλήγει στην παχυσαρκία.

  • —Η κακή διατροφή σε συνδυασμό με την έλλειψη βιταμινών, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οδηγεί σε σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις, οι οποίες μπορούν να επιφέρουν ακόμα και την τύφλωση! Συγκεκριμένα, η ανεπαρκής πρόσληψη ορισμένων συστατικών, η έλλειψη βιταμινών και η συχνή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών έχουν ως αποτέλεσμα και την αρτηριοσκλήρυνση των αγγείων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.

Παχυσαρκία

πηγή:dia-trofis.gr

Η Παχυσαρκία είναι ένα πολύ σοβαρό νόσημα, μία ασθένεια του 20ου και 21ου αιώνα, που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Εξετάζεται μάλιστα από τους ειδικούς ως ένα νόσημα οφείλεται στις συνήθειες διατροφής και ζωής. Και αν δεν μπορούμε να καθορίσουμε την κληρονομικότητά μας, μπορούμε σίγουρα να ελέγξουμε το τί τρώμε για να μην γνωρίσουμε ποτέ την παχυσαρκία αλλά και για να λάμπουμε από υγεία. 
Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει επιδημιολογική μελέτη για την παχυσαρκία στην Ελλάδα, οπότε δεν έχουμε επίσημα στατιστικά στοιχεία για την εμφάνισή της στον ελληνικό πληθυσμό, από περιορισμένης έκτασης μελέτες και εργασίες που έχουν γίνει σε τοπικό επίπεδο, προκύπτει ότι η παγκόσμια αυτή επιδημία έχει πλήξει και τη χώρα μας σε μεγάλο βαθμό.

—Παχυσαρκία είναι η κλινική κατάσταση στην οποία η υπερβολική αποθήκευση λίπους μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία του ατόμου. Σύμφωνα με το ΔΜΣ ως παχύσαρκοι χαρακτηρίζονται τα άτομα με ΔΜΣ μεγαλύτερο από 30. Κατά μέσο όρο, οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη δαπάνη ενέργειας από λεπτότερους, λόγω της ενέργειας που απαιτείται για να διατηρηθεί μια αυξημένη μάζα σώματος.

Η παχυσαρκία τείνει να είναι κληρονομική, κάτι που υποδηλώνει ένα γενετικό αίτιο. Ωστόσο, μια οικογένεια υιοθετεί κοινές διατροφικές συνήθειες και κοινό τρόπο ζωής που μπορεί να συμβάλλουν στην παχυσαρκία. Ο διαχωρισμός των συνηθειών αυτών από τους γενετικούς παράγοντες δεν είναι εύκολος. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι γενετικοί παράγοντες ευθύνονται κατά 80% περίπου για την προδιάθεση του ατόμου να εμφανίσει παχυσαρκία. Σε συνδυασμό με διάφορες άλλες νόσους, οι παράγοντες αυτοί μπορούν να οδηγήσουν άμεσα στην παχυσαρκία. Δυστυχώς δε γνωρίζουμε με ποιον τρόπο τα γονίδια μάς κάνουν να είμαστε αδύνατοι ή υπέρβαροι. Ορισμένα γονίδια επιδρούν σε τμήματα του εγκεφάλου τα οποία ελέγχουν την όρεξη και την αίσθηση της πληρότητας στο φαγητό, ενώ άλλα μπορούν να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αποθηκεύει ή καίει θερμίδες.

Η παχυσαρκία έχει πολλά αρνητικά αποτελέσματα στο παχύσαρκο άτομο και κατ' επέκταση στο παχύσαρκο παιδί.

Καταρχήν, το παχύσαρκο παιδί δέχεται συνήθως έντονο κοινωνικό ρατσισμό από τους συνομηλίκους του. Κάτι τέτοιο επηρεάζει την συναισθηματική κατάσταση, την απόδοσή του στο σχολείο, την κοινωνικότητά του, τις σχέσεις του με το άλλο φύλο, την αυτοεκτίμησή του. Τα προβλήματα στις σχέσεις, την συμπεριφορά και την αυτοεικόνα του, το συνοδεύουν και στην ενήλικη ζωή του. 
Επιπλέον, τα παιδιά που είναι παχύσαρκα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παιδικό διαβήτη. Ο παιδικός διαβήτης είναι συνήθως τύπου 1 που εμφανίζεται κυρίως μετά από πρόβλημα στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.   
Η παχυσαρκία όμως μπορεί να οδηγήσει και σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια εξαιτίας της χοληστερόλης και της υψηλής πίεσης. 
Προβλήματα στις αρθρώσεις και την σπονδυλική στήλη είναι συχνά στο παχύσαρκο παιδί. Το παιδί αισθάνεται πόνο στις αρθρώσεις του, λόγω βάρους, κουράζεται με μεγάλη ευκολία και έχει περισσότερες πιθανότητες να πάθει κακώσεις και διαστρέμματα όταν κινείται και αθλείται. 
Τα παχύσαρκα παιδιά παρουσιάζουν διαταραχές στον ύπνο που σχετίζονται με το υπερβολικό τους βάρους. Έτσι, έχουν άστατο ύπνο με αποτέλεσμα να ξυπνάνε κουρασμένα, γεγονός που επηρεάζει την σχολική του ζωή και την κοινωνικότητά του.

τέλος, ο κίνδυνος για πρώιμο θάνατο λόγω διαφόρων νόσων μεγαλώνει όσο αυξάνεται ο ΔΜΣ. Επιπλέον, όσο παρατείνεται το διάστημα κατά το οποίο ένα άτομο παραμένει παχύσαρκο, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για πρώιμο θάνατο.
Στην Ευρώπη, 320.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από αίτια που συνδέονται άμεσα με την παχυσαρκία.

Οι επιπτώσεις της παιδικής παχυσαρκίας στα παιδιά μπορεί να τους προκαλέσουν προβλήματα ψυχολογικά, κοινωνικά και φυσικά προβλήματα υγείας, η σωστή διατροφή και άσκηση είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση για να αποφύγει το παιδί ένα μεγάλο πρόβλημα.

Είναι λοιπόν εξαιρετικά σπουδαίο να λαμβάνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό σας μέσα από μια ολοκληρωμένη και πλήρη διατροφή. Η ποικιλία και η ποιότητα των τροφών που φτάνουν καθημερινά στο πιάτο σας, παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και την ευεξία σας. Εμπλουτίζοντας λοιπόν τη διατροφή σας με φρέσκα τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, βοηθάτε τον εαυτό σας να νιώθει και να είναι υγιής, γεμάτος ενέργεια και καλή διάθεση.