Ομάδες Τροφών

  • Δημητριακά

žΗ 1η ομάδα περιλαμβάνει τα δημητριακά , τα ζυμαρικά , το ρύζι ,τις πατάτες , το ψωμί και  τα αρτοσκευάσματα .
Οι τροφές αυτές βρίσκονται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες της ομάδας Β, πρωτεΐνες, άπεπτες φυτικές ίνες, σίδηρο και άλλα μέταλλα. Οι περισσότερες από αυτές τις τροφές είναι από τη φύση τους χαμηλές σε λίπος. Όταν μάλιστα περιέχουν το φλοιό τους ή είναι ολικής αλέσεως τότε παρέχουν και αρκετές φυτικές ίνες, με τις οποίες αντιμετωπίζεται η δυσκοιλιότητα και μειώνονται τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα.

  • Φρούτα

žΣτη 2η ομάδα ανήκουν τα εσπεριδοειδή, οι χυμοί φρούτων, άλλα φρούτα καθώς και ξηρά φρούτα. Περιέχουν Βιταμίνες Α και E, υδατάνθρακες, άπεπτες φυτικές ίνες, μέταλλα, νερό. Οι υδατάνθρακες των φρούτων, η γλυκόζη, και η φρουκτόζη προσφέρουν άμεση ενέργεια στον οργανισμό. Είναι προτιμότερο να καταναλώνονται όπως είναι παρά με τη μορφή χυμών, γιατί χάνουν τις φυτικές ίνες και μεγάλο ποσοστό βιταμινών.

  • Λαχανικά

Στην 3η ομάδα περιλαμβάνονται τα λαχανικά.Περιέχουν Βιταμίνες Α και E, φυλλικό οξύ, υδατάνθρακες, άπεπτες φυτικές ίνες, μέταλλα, νερό. Τα λαχανικά εκτός από υδατάνθρακες είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών βιταμινών και αλάτων. Προτιμάμε τα φρέσκα και εποχιακά λαχανικά.

  • Κρεατικά, Θαλασσινά

Στην 4η ομάδα κατατάσσονται τα κρεατικά , τα ψάρια , τα θαλασσινά , τα όσπρια , οι ξηροί καρποί και τα αυγά  , τροφές πλούσιες σε βιταμίνες , σίδηρο και μέταλλα .Παρέχουν πρωτεΐνη (υλικά κατασκευής, δημιουργούν και αναπλάθουν τους ιστούς). Περιέχουν επίσης βιταμίνες, λίπη, σίδηρο και άλλα μέταλλα.Πιο συγκεκριμένα:

  • Το κρέας είναι σημαντική πηγή:

    • πρωτεϊνών

    • μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως σίδηρος, μαγνήσιο και ψευδάργυρος

    • βιταμινών του συμπλέγματος Β

    • των ανεπιθύμητων κορεσμένων λιπιδίων, ιδιαίτερα στα παχιά τεμάχιά του (π.χ. μια μπριζόλα με πολύ λίπος στην άκρη, η πέτσα στο κοτόπουλο), γι’ αυτό αφαιρούμε τα κομμάτια με λίπος

    • χοληστερόλης, η οποία συνοδεύει το ζωικό λίπος.

  • Το ψάρι και τα θαλασσινά (μαλάκια και οστρακοειδή) αποτελούν:

    • πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης

    • πολύ καλή πηγή μετάλλων/ιχνοστοιχείων, όπως ιωδίου

    • τροφή χαμηλή σε λιπαρά.

  • Το αβγό περιέχει:

    • άριστης ποιότητας πρωτεΐνη

    • σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β και των βιταμινών Α, Ε και Κ, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και φώσφορο

    • χοληστερόλη, η οποία όμως δεν ανεβάζει σημαντικά τη χοληστερόλη στο αίμα.

  • Τα όσπρια ανήκουν στην ομάδα του κρέατος-ψαριού, κυρίως γιατί περιέχουν πρωτεΐνη που μοιάζει σε ποιότητα με αυτή των τροφών ζωικής προέλευσης, αλλά και γιατί αποτελούν σημαντική πηγή βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Διαφέρουν και πλεονεκτούν από τις υπόλοιπες τροφές της ομάδας αυτής στα ακόλουθα:

    • είναι τροφές πλούσιες σε άμυλο,

    • περιέχουν φυτικές ή διαιτητικές ίνες,

    • είναι φτωχά σε λιπίδια

    • ενώ περιέχουν πρωτεΐνη ψηλής βιολογικής αξίας

  • Γαλακτοκομικά

Στην 5η ομάδα συναντάμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα : το γάλα , το γιαούρτι και τα τυροκομικά . Παρέχουν ασβέστιο, βιταμίνη D, πρωτεΐνη, σίδηρο και άλλα μέταλλα κτλ. Κάποιες τροφές, όπως το τυρί, έχουν περισσότερο λίπος κι άλλες λιγότερο. Η θρεπτικότητα του γάλακτος δεν ελαττώνεται με την μείωση του λίπους, οπότε είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε γάλα με χαμηλά λιπαρά.

Η υπεροχή της διατροφικής αξίας των γαλακτοκομικών οφείλεται στο υψηλό περιεχόμενό τους στα παρακάτω αναντικατάστατα θρεπτικά συστατικά:

  • Πρωτεΐνες Υψηλής Βιολογικής Αξίας: αποτελούν τα σημαντικότερα "δομικά" συστατικά για την ανάπτυξη των ιστών, των διάφορων βιολογικών οργάνων και κυρίως για την ανάπτυξη των μυών.

  • Βιταμίνη Α: Απαραίτητη για την όραση την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή, τη μορφοποίηση των οστών και το ανοσοποιητικό σύστημα. 

  • Βιταμίνες της Ομάδας Β: Συμβάλλουν σημαντικά στη γρήγορη ανάπτυξη των παιδιών, στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού.

  • Βιταμίνη D: Ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου και συμβάλλει στην ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος.

  • Ασβέστιο: Διαδραματίζει το σημαντικότερο ρόλο στη δημιουργία γερών και υγιών οστών, δοντιών και αποτρέπει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης.

  • Λίπη και Γλυκά

Η 6η ομάδα περιλαμβάνει τα γλυκά , τη ζάχαρη , τα λίπη (μαργαρίνη, βούτυρο, σάλτσες), τους ανάλατους ξηρούς καρπούς και τα έλαια (ελιές, ελαιόλαδο, σπορέλαιο) . Βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας . Είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό , αλλά σε μικρότερες ποσότητες καθώς στη σωστή ποσότητα προσθέτουν γεύση και ευχαρίστηση στα γεύματά μας αλλά σε μεγάλη ποσότητα αποτελούν την κύρια αιτία της παχυσαρκίας.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τις παρουσιάσεις που δημιουργήσαμε για τις ομάδες τροφών.

    

Με τη βοήθεια του Kidspiration αποτυπώσαμε γραφικά τις ομάδες τροφών: