Παραδοσιακές Συνταγές

Φασολάδα 
Υλικά 
500 γραμ. ξερά φασόλια 
1 μεγάλο, κομμένο σε φέτες κρεμμύδι
3 μέτρια καρότα (κομμένα φέτες) 
2 κλωνάρια ψιλοκομμένο σέλινο
1 φλιτζάνι του τσαγιού χυμός ντομάτας
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
Αλάτι 
Πιπέρι 
Εκτέλεση
Βάζετε τα φασόλια στο νερό από το προηγούμενο βράδυ. 
Τα στραγγίζετε, τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με νερό, τα αφήνετε να πάρουν μερικές βράσεις και τα ξαναστραγγίζετε. 
Βάζετε πάλι τα φασόλια στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά και το ανάλογο νερό.
Αφήνετε την σούπα να σιγοβράσει για 1 ώρα περίπου.

 

Ρυζόγαλο

ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

κανέλα

ζάχαρη

γάλα

ρύζι καρολίναhttps://www.sintagespareas.gr/images/stories/rapidrecipe/im0000/th/603-3-eykolo-nostimo-rizogalo-by-a-la-marion.jpg

κορν φλάουρ

 

διαδικασία

Βάζουμε στην κατσαρόλα το γάλα να ζεσταθεί μαζί με το ξυλάκι κανέλας και μόλις είναι έτοιμο να βράσει ρίχνουμε το καλά πλυμένο ρύζι . Ανακατεύουμε συνεχώς και μόλις μισοβράσει ρίχνουμε το αλάτι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα  και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις το ρύζι μαλακώσει ρίχνουμε τη ζάχαρη και έπειτα από 2 βράσεις σβήνουμε τη φωτιά , αποσύρουμε το σκεύος και το σκεπάζουμε με το καπάκι. Αφήνουμε για 3 λεπτά περίπου και αδειάζουμε το ρυζόγαλο σε μπολάκια. Πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.

 

 

Ζυμένια

Υλικά

—αλεύρι: 500 γρ. σταρένιο και αρκετό επιπλέον για το πλάσιμο και το στέγνωμα

—νερό: 1 ποτήρι

—ρακή: 3 κουταλιές της σούπας

—στακοβούτυρο: 1 φλιτζάνι (κρητικό προϊόν)

—λεμόνι: 3-4 σταγόνες

—αλάτι

—μυζήθρα ξερή ή "τυρί του βοσκού" τριμμένο

—Εκτέλεση

—Ζυμώνετε το αλεύρι με το νερό, τη ρακή, το αλάτι και το λεμόνι μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που πλάθεται και ξεκολλάει από τα χέρια σας. Αφήνετε τη ζύμη για 1 ώρα να «ξεκουραστεί» και μετά φτιάχνετε τα «ζυμένια» ως εξής: Πλάθετε ένα κορδόνι σε πάχος 6-7 χιλιοστών και κόβετε κομματάκια από το κορδόνι μήκους 3 περίπου εκατοστών.

—Βυθίζετε τα δάκτυλά σας μέσα στη ζύμη και τρίβοντάς τα πάνω στο τραπέζι φτιάχνετε κοντόχοντρα ζυμαρικά κουφωτά στη μέση. Απλώνετε τα μακαρόνια πάνω σε αλεύρι και τα αφήνετε να στεγνώσουν καλά, περίπου για 1 ώρα.

—Πριν τα βράσετε, τα κοσκινίζετε για να φύγει το αλεύρι που περισσεύει. Βράζετε αρκετό νερό με αλάτι σε μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνετε μέσα τα ζυμαρικά  και τα βράζετε για 15’ περίπου (ή περισσότερο αν είναι πιο χοντρά).

—Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα, τα περιχύνετε με καυτό στακοβούτυρο και τα πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί. Τρώγονται ζεστά.

 

Αφράτα πισία με γέμιση τυριού ή πατάτας.

Τι χρειαζόμαστε:

Για την ζύμη

  • 750 γρ. αλεύρι

  • 1 φακελάκι μαγιά

  • 1 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό

  • 1 κ.γλ. αλάτι

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση τυριού

  • 500 γρ. φέτα τριμμένη

  • 2 αυγά

  • πιπέρι (προαιρετικά)https://www.sintagespareas.gr/images/stories/rapidrecipe/im6000/th/6328-afrata-pisia-bima-bima-by-lenale.jpg

Για την γέμιση πατάτας

  • 4-5 πατάτες βρασμένες και πολτοποιημένες

  • 1 κρεμμύδι τριμμένο

  • αλάτι, πιπέρι

  • ρίγανη

Πώς το κάνουμε:

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά καλά μέχρι να γίνει μία ζύμη μαλακή χωρίς να κολλάει στα χέρια.

Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη με μία πετσέτα να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.

Παίρνουμε ένα μπαλάκι σε μέγεθος καρυδιού και το ανοίγουμε σε στρόγγυλο λεπτό φύλλο.

Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο.

Κλείνουμε τις άκρες με την βοήθεια ενός πιρουνιού.

Τρυπάμε την επιφάνεια τους με το πιρούνι για να φουσκώσουν ομοιόμορφα στο τηγάνισμα.

Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Τα τοποθετούμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τυχόν λάδια.

 

Παστίτσιο

Τι χρειαζόμαστε:

Κιμάς :

  • 700 γραμ. μοσχαρίσιο κιμά

  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδιΠαστίτσιο πλούσιο

  • 2 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες

  • 1 μεσαία πράσινη πιπεριά

  • 1 ποτήρι περίπου λάδι

  • 1,5 κρασοπότηρο κρασί λευκό

  • 1,5 κρασοπότηρο περίπου σάλτσα pummaro

  • αλάτι

  • κανέλλα (σκόνη)

  • γαρύφαλλο (σκόνη)

  • μοσχοκάρυδο (σκόνη)

  • νερό

Μακαρόνια:

  • μακαρονια Νο 3

  • βούτυρο

Μπεσαμέλ :

  • 130 με 150 γραμ. κορν φλάουρ

  • 1,5 περίπου λίτρο γάλα φρέσκο

  • 2 αυγά ολόκληρα

  • 2 πλούσιες κουταλιές της σούπας βούτυρο

  • αλάτι

  • κανέλλα (σκόνη)

  • μοσχοκάρυδο (σκόνη)

Τυριά :

  • 1 κιλό περίπου τριμμένα τυριά (ρεγκάτο, γραβιέρα, κασέρι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι, το κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη, τον κιμά και σωτάρουμε ελαφρά σε μέτρια θερμοκρασία.

  2. Μόλις σωταριστούν τα προηγούμενα, προσθέτουμε την ντομάτα (που έχουμε περάσει απο τον τρίφτη), την πιπεριά ψιλοκομμένη, αρκετή κανέλλα, αρκετό γαρύφαλλο και λίγο μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε καλά να ενωθούν οι μυρωδιές και κλείνουμε την κατσαρόλα για πέντε λεπτά περίπου για να "πιει" το φαγητό τα υγρά του.

  3. Στη συνέχεια, σβήνουμε με το κρασί κλείνουμε πάλι την κατσαρόλα και αφήνουμε τον κιμά για άλλα πέντε λεπτά.

  4. Κατόπιν, προσθέτουμε 1,5 με 2 ποτήρια νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για μισή ώρα περίπου.

  5. Αφού περάσει μισή ώρα, ρίχνουμε τη σάλτσα pummaro, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε νερό (1 ποτήρι περίπου), ρίχνουμε αλάτι, ανακατεύουμε πάλι και αφήνουμε τον κιμά για άλλη μισή ώρα μέχρι ν΄ απορροφηθούν τα υγρά.

  6. Στο τέλος, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει για λίγο.

  7. Ετοιμάζουμε τα μακαρόνια. Τα βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό και τα σουρώνουμε να φύγει η περίσσεια του νερού. Κατόπιν, τα ρίχνουμε στο ταψί και "τ΄ ανοίγουμε" με τα χέρια μας. Τ΄ αφήνουμε για λίγο και αυτά να κρυώσουν.

  8. Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα και το κορν φλάουρ, ανοίγουμε το "μάτι" της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνεχώς μ΄ ένα σύρμα. Σε λίγο, και αφού θα βράζει το γάλα, το μίγμα θ΄ αρχίζει να πήζει. Τότε αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Ίσως να χρειαστεί, ανάλογα με το πόσο πηχτή είναι η μπεσαμέλ, να προσθέσουμε λίγο γάλα ή λίγο κορν φλάουρ αντίστοιχα. Ότι και να προσθέσουμε πάντως, θα πρέπει το ανακατέψουμε πολύ καλά με το σύρμα για να μη "σβολιάσει" η μπεσαμέλ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε 2 πλούσιες κουταλιές της σούπας βούτυρο και την αφήνουμε να κρυώσει για λίγο.

  9. Παίρνουμε τώρα με τα χέρια μας κομματάκια βούτυρο και ανακατεύουμε με τα χέρια μας τα μακαρόνια ώστε να βουτυρωθούν καλά. Προσθέτουμε αρκετά τυριά και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Με τα χέρια μας "τακτοποιούμε" τα μακαρόνια μέσα στο ταψί.

  10. Ρίχνουμε τη γέμιση του κιμά (να πάει παντού), προσθέτουμε από πάνω αρκετά τυριά και μ΄ ένα κουτάλι "τακτοποιούμε" το μίγμα.

  11. Τώρα επιστρέφουμε στη μπεσαμέλ. Ρίχνουμε τ΄ αυγά (ολόκληρα) και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, αρκετή κανέλλα, λίγο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε ξανά. Έπειτα, προσθέτουμε μέσα στη μπεσαμέλ τα υπόλοιπα τυριά και ανακατεύουμε μ΄ ένα πηρούνι ή με ένα σύρμα να ενωθούν τα τυριά με τη μπεσαμέλ.

  12. Τέλος, προσθέτουμε και τη μπεσαμέλ στο ταψί και το κουνάμε ώστε να "πάει παντού" και να μην υπάρχουν κενά.

  13. Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία (έχουμε ήδη προθερμάνει το φούρνο) για 1 ώρα περίπου, μέχρις ότου δηλαδή δημιουργηθεί το υπέροχο χρώμα που όλοι ξέρουμε !!

 

Αρνί με πατάτες στο φούρνο
Υλικά

1 κιλό αρνί (μπούτι) 
1 κιλό πατάτες 
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 λεμόνια 
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι 
αλάτι και πιπέρι 
Εκτέλεση
Τρίβετε το μπούτι με λεμόνι και το αλατοπιπερώνετε .
Πασπαλίζετε με το αλεύρι.
Το βάζετε στο ταψί.
Καθαρίζετε τις πατάτες και τις αλατοπιπερώνετε .
Τις βάζετε στο ταψί.
Λιώνετε το βούτυρο και περιχύνετε το αρνί.
Στύβετε το λεμόνι και προσθέτετε το χυμό του στο ταψί.
Ψήνετε σε μέτριο φούρνο.

 

Χωριάτικη σαλάτα 
Υλικά 

2 ντομάτες
1 μεγάλο αγγούρι 
1 μεγάλη πιπεριά πράσινη 
1 μέτριο κρεμμύδι 
λίγες ελιές
λίγη ρίγανη
κομμάτι φέτα
αλάτι και πιπέρι 
λάδι και ξίδι 

Εκτέλεση 
Πλένετε όλα τα λαχανικά πολύ καλά 
Κόβετε σε μικρά κομμάτια τις ντομάτες και σε ροδέλες το αγγούρι 
Τα τοποθετείτε σε μία σαλατιέρα ή ένα μπολ και προσθέτετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, την πιπεριά ψιλοκομμένη σε λωρίδες, τις ελιές
Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τη ρίγανη, το ξίδι και ανακατεύετε προσεκτικά
Τοποθετείτε την φέτα από πάνω
Ρίχνετε λίγη ρίγανη ακόμα πάνω στη φέτα και προσθέτετε το λάδι